OtherPapers.com - Other Term Papers and Free Essays
Search

Gerila Marketing (bosnian)

Essay by   •  June 27, 2011  •  Case Study  •  3,518 Words (15 Pages)  •  2,211 Views

Essay Preview: Gerila Marketing (bosnian)

Report this essay
Page 1 of 15

GERILA MARKETING

„Gerila problem"

Moglo bi se reći da je gerila marketing prenošenje poruka na netradicionalan način. Definicija gerila marketinga je kompleksna da ga opiše, međutim općenito gledajući, ovaj pristup predstavlja kada organizacija koristi inovativne marketing tehnike koje su troškovno efikasne. Svaka gerila kampanja ima nišu i targetira manji broj ljudi.

Pri korištenju gerila marketing kampanje, potrebno je da se pronađe jedinstvenost u marketing pristupu. Uz to, gerila marketing je koncept kojeg koriste mnogi marketari, jedino su troškovi ti koji čine razliku. Gerila marketing je nerijetko jeftiniji od ostalih oblika marketinga. Preduzetnici sa malim marketing budžetom često koriste ovaj pristup i njihov jedini način da se natječu je da to urade na što jeftiniji način.

Danas je čak moguće za velike kompanije da izvuku korist iz ovog fenomena u smislu da se natječu sa svojim tržišnim konkurentima. Mnoge kompanije su koristile ovaj pristup ali da li su njihove strategije uspjele? Neki analitičari smatraju da je gerila marketing jedina budućnost koju marketing ima, barem za neke komapnije.

Ovim marketing pristupom kompanije pokušavaju doprijeti do privatnih života potrošača i pružaju im iskustvo vrijedno pomena sa svojim brendovima koristeći alate gerila marketinga. Gerila oglašavanje, jedno od alata gerila marketinga, obično odvlači pažnju potrošaču, ponekad iritira i nervira potrošača i u nekim slučajevima krši zakon.

Pristup: Ova studija determinira ove etičke aspekte evaluiranjem različitih gerila oglašivačkih strategija. Kritične procjene printanih i vizuelnih diskursa gerila reklama su napravljene u ovom kontekstu.

Rezultati: Procjene indiciraju da postoje neki etički problemi oko gerila oglašavačke implementacije. Posebno reklame koje uključuju „fear-appeal", mogu iritirati ljude. Također, skretanje pažnje u saobraćaju je također jedan od etičkih problema.

Ove vrste gerila oglasa mogu reducirati efektivnost reklama općenito i nenaklonost prema reklamnoj propagandi kompanija i mogu dovesti do pristrasnog odnosa prema budućim oglašavanjima. Etičke, legalne i društvene granice moraju biti uzete u obzir kada upotrebljavamo gerila marketing strategiju. Sve skupa, današnji marketari moraju da preuzmu veću odgovornost za negativan uticaj praktikovanja gerila oglašavanja.

Uvod

Neoficijelno, donešeno sa promjenama koje se odnose na globalizaciju, stvara se potreba za kompanije da proizvode više i da pravovremeno reaguju na promjene u okruženju. Međutim, mnoge velike kompanije, danas, u svojim aktivnostima primjenjuju tradicionalne marketing strategije. Menadžeri ovih kompanija planiraju svoje marketing police analiziranjem istraživanja koje je provela njihova kompanija ili neka druga kompanija sa tržišta. Proizvodnim i brend menadžerima u ovim biznisima nedostaje kreativnosti i strasti koju imaju gerila marketari. Ovdje, ovi menadžeri trebaju da napuste svoje urede i da provode vrijeme sa svojim kupcima kako bi kreirali novu vrijednost za njihove živote i trebali bi naći nove načine što je prije moguće (Kotler, 2003). Takvu dinamičnost, čineći mogućim da pravovremeno odgovorite na promjene u okruženju, također stvara potrebu da kompanije usvoje originalne strategije koje su bazirane na njihove primarnim sposobnostima i prednostima. Ova potreba je učinila gotovo neizbježnim za kompanije da upražnjavaju nekonvencionalne marketing strategije kao što je u ovom slučaju gerila marketing. Gerila marketing, koji se sastoji od strategija koje mogu biti primjenjene uz male troškove, je važan marketing alat kojeg bi kompanije trebale naučiti i iskoristiti kako bi bile uspješne u konkurentnom okruženju.

Gerila marketing koncept, koji je kreiran od strane Jay Conrad Levinsona (1984), implicira nekonvencionalan način izvođenja promocijskih aktivnosti na veoma niskom budžetu. Proteklih godina, mnoge kompanije, tražeći izlaz iz jurnjave tradicionalnog marketinga, teže da prihvate gerila marketing koncept koji predstavlja drugačiji način marketing komuniciranja. Nije samo efekat gerila marketng strategije bitan, već i smjer i intenzitet efekata je ključan. Prema Rossiteru i Percyu (1987) poruka i tema treba da svedu socijalne i individualne vrijednosti na „papir". Kada su poruka i tema kodirane tačno, pozitivne reakcije se razvijaju, ali u onim slučajevima kad je poruka kodirana i usmjerena u pogrešnom smjeru, komunikativni efekat reklame je obično negativan. Zbog toga, uprkos neograničenim kreativnim aplikacijama, etičke, legalne i društvene granice moraju biti očuvane u gerila marketing strategijama. U ovom smislu, mora postojati granica između kreativne strategije gerila marketinga i njene neodgovorno razvijene aplikacije.

Gerila marketing: Gerila marketing je alat koji dopušta SME (Small and Medium Enterprises) da demorališu svoje rivale sa malim periodičnim i iznenadnim napadima, zahtijeva oštru akciju i koristi kreativnost i maštu. Kroz gerila marketing, kompanija cilja na formiranje marketing menadžmenta koji je dinamičan, osjetljiv na potrošačke potrebe i sposoban je da se adaptira na promjene jednostavno. Danas, rastuća ranolikost proizvoda i usluga kao i njihova sličnost negativno utiče na poslovne rezultate.

S druge strane, ekonomska neizvjesnst, donesena konstantnim promjenama, stvorila je potrebu da se preispita trošak na marketing aktivnosti, U tom kontekstu, iako podsjeća na tradicionalni marketing, gerila marketing se razlikuje od takvog konvencionalnog pristupa u kroz načine koji su korišteni da se dosegnu krajnji potrošači i tehnike koje su korištene, nudi mnogo prednosti za one koji ga provode. Gallagher (2004) objašnjava ovu razliku kao: „Ono što je bitno u gerila marketingu je, radije će firma raditi ono što je čini uspješnom nego će raditi ono što je razlikuje od rivala i njenog uspjeha pri dosezanju širokih potrošačkih potencijala."

Gerila marketing i alati marketing komuniciranja: Trenutno, troškovi promocije u prodajama su u porastu. Uprkos činjenici da menadžeri potroše više novca na promocije, oni ne mogu garantirati efektivnost. Najbitniji razlog za to jesu mas mediji uzrokovani dolaskom novih poslova koji pribjegavaju promocijama i oglašavanjima da bi upoznali potrošače sa svojim proizvodima i uslugama i stare kompanije koje unaprijeđuju svoje već postojeće oglašavačke i promocijske aktivnosti kako bi konkurirali novim kompanijama. Ovo nam govori da prva akcija koja bi bila napravljena od strane gerila marketara je da preovlada mas medijima te da povisi troškove promocije u prodaji i slično, da povisi kompanijin profit ne preko direktnih prodajnih parametara

...

...

Download as:   txt (25.1 Kb)   pdf (246.4 Kb)   docx (18.8 Kb)  
Continue for 14 more pages »
Only available on OtherPapers.com