OtherPapers.com - Other Term Papers and Free Essays
Search

Dansk Roman Analyse Af Martin Og Victoria

Essay by   •  April 24, 2012  •  Case Study  •  1,662 Words (7 Pages)  •  2,349 Views

Essay Preview: Dansk Roman Analyse Af Martin Og Victoria

Report this essay
Page 1 of 7

Roman-analyse af Martin og Victoria.

Titel: Martin og Victoria.

Forfatter: Klaus Lyngaard.

Udgivet: 1985.

Forlag: Borgen.

Sted: En af Købehavns forstæder.

Jeg har regnet LIX'en af bogen ud og det bliver til en LIX 29. Bogen egner sig alligevel kun for 13 til 16 års alderen. Det er ikke så meget teksten der er svær at læse, men de ting hovedpersonen og hans venner foretager sig. Den handler meget om fester, alokohol, og stoffer, og det er ikke noget for mindre årige at læse. Der bliver også brugt en masse slang ord. F.eks. tilbyder Mikael Martin en ,,gar", som så betyder cigarret.

Bogen er en jeg fortæller, hvilket er Martin der fortæller, og den strækker sig over 1 skoleår.

Hovedteamet er druk, hash, Victoria, fester og Martin selv. Sidetemaerne er venner og knallerter.

Det er en romantisk og socialrealistisk roman, da vi følger en person igennem noget tid. Man følger hans tanker, hans måde at være på, og de ting han gør. Man følger også hans forelskelse, opture og nedture.

Referat af bogen.

Martin er en langhåret 16-årig dreng, som sammen med sin familie, lillesøster Ane, mor og far, lige er flyttet til en af Københavns forstæder. Martin skal begynde på en ny skole, sammen med sin lillesøster. Den første dag ser han en meget smuk pige, ved navn Victoria. Han bliver også venner med en fra hans klasse der hedder Mikael. Mikael og Martin er til fest med nogle andre, og Martin bliver tilbudt at ryge hash. Han føler sig meget presset og har egentlig ikke lyst til det, men tager et sug alligevel. Derefter får han det dårligt og løber ud i haven og kaster op. Pia fra festen kommer ud til Martin, og hjælper ham. Det ender med at de ligger på toilettet og kæler med hinanden. Selvom Martin havde fået følelser for Victoria, som han så første dag på skolen, blev han alligevel kærester med Pia.

Efter ikke så lang tid, slår Martin og Pia op. Martin har fået lidt mere kontakt med Victoria, som ikke er særlig snaksagelig, og bryder helt ud i følelser. Det eneste Martin tænker på er Victoria.

Efter han har kendt Victoria i et stykke tid, begynder de så småt at komme sammen. Martin tilbringer en hel masse dage efter skole, hjemme ved Victoria, hvor de drikker te med hendes mor. En af dagene fortæller Victoria, at hun skal 1 år til U.S.A. Martin bliver meget ked af det og bliver væk fra skole i et par dage. Da Martin endelig kommer i skole igen, går han en tur sammen med Victoria i frikvarteret. Victoria siger til Martin at hun ikke rejser alligevel, fordi hun hellere vil være sammen med Martin.

Martin er til Victorias fødselsdag hjemme hos hende, og møder en i hendes familie, der hedder Björn. Björn og Martin opbygger et meget godt venskab, og mødes på en kro hvor Björn gerne vil snakke. De kommer frem til at Martin skal lade Victoria rejse til U.S.A, og at björn er homoseksuel. Martin lover ikke at sige det til nogen.

Det ender med at Victoria og Martin ligger på en eng, sankthans aften og har samleje. Martin falder i søvn, og vågner næste dag, med Victoria der stryger ham over panden. Martin følger Victoria hjem, og hun lægger sig i sengen, og falder stille og roligt i søvn.

Undervejs når man læser bogen, kommer vores hovedperson ud for nogle problemer. Bl.a. da Martin flytter til det nye kvarter, og finder sin nye klike at hænge ud sammen med. Typerne i den klike er sådan nogle der ryger hash, interresere sig for knallerter, piger, alkohol og fester. Den type er Martin jo slet ikke. Men efterhånden som tiden går, kommer Martin ud for mere og mere. Han ryger hash og han begynder at drikke. Det er på en måde en ond cirkel som han er kommet ind i.

Jeg kan godt forstå at Martin gør som han gør, når alle hans venner også gør det. Han vil jo ikke føle sig udenfor, mens alle de andre har det sjovt med at drikke og ryge. Jeg synes personligt at det er dumt af Martin at begynde på sådan noget, da jeg slet ikke selv er den type. Jeg ville aldrig kunne finde på at ryge hash og drikke så voldsomt meget, som de gør. Jeg synes at Martin skulle have sagt nej tak, første gang han blev tilbudt hash, i stedet for bare at gøre det.

Hvis Martin havde været uheldig første gang da han røg hash, kunne han jo ligeså godt have taget skade af det, som ændrede hans liv ud i fremtiden. Personligt synes jeg også at Martin skulle tage at søge hjælp hos sin mor, eller en der ville forstå ham, og hjælpe ham.

Jeg undrede mig lidt over, da jeg sad og læste bogen, fordi at Martin ikke virker som om

...

...

Download as:   txt (9 Kb)   pdf (109 Kb)   docx (12.5 Kb)  
Continue for 6 more pages »
Only available on OtherPapers.com