OtherPapers.com - Other Term Papers and Free Essays
Search

Informacioni Sistemi U Digitalnim Medijima (croatian)

Essay by   •  December 11, 2016  •  Case Study  •  783 Words (4 Pages)  •  1,074 Views

Essay Preview: Informacioni Sistemi U Digitalnim Medijima (croatian)

Report this essay
Page 1 of 4

POSLOVNA INFORMATIKA

SEMINARSKI RAD:

Almir Domanagić 73069

INFORMACIONI SISTEMI U DIGITALNIM MEDIJIMA

INFORMACIJA --- vrijeme i mjesto --- u pravo vrijeme na pravom mjestu -- on right place in right time

Opasnost od zloupotrebe informacije ili lažna konstukcija ---

Široka primjena informacionih sistema u digitalnim medijima, u današnjem vremenu, kada znamo da je informacija vrlo važna, postaje dostupna u realnom vremenu.

Ekspanzija informacionih sistema u svakom životnom elementu, dovodi do udaljavanja čovjeka od čovjeka kao socijalno-društvenog bića. Svako od nas 1/3 slobodnog vremena provede sa daljinskim u ruci i uvijek smo u stanju naći nešto zanimljivo. Digitalna TV preuzima naše živote. Počinjemo živjeti druge i drugačije živote.

U ovoj epizodi KAKO PREŽIVJETI U DŽUNGLI MEDIJA upoznajemo se sa digitalnim rješenjima, od hardwera do softwerskih izazova koje nudi APPLE POWER MAC,  a isto ili slično možemo dobiti i od PC računara.

Prezentacija ima za cilj da Vas upozna kako nastaje video i koji su koraci od ideje do emitovanja.  

Potpuni HD signal, snimljen u jednom dijelu Svijeta za par minuta već je dostupan svetskoj javnosti.

Šta sačinjava jedan video:

Video ---

Europe Australia, Asia system PAL ---  25 frames per second

France, Russia, part of Africa  SECAM ---- 25fps

USA Canada and Japan system NTSC ---potpuno različiti sistemi digitalnih kombinacija stvaranja i prenosa slike --- nekompatibilni sistemi --- potrebni su pretvarači--- 29,97 frames

Većina emitera emituje normalnu DV pal sliku veličine 720x576 ili HD 1440 x 1080 nekada korištenjem maske -- crno gore i dole ili na HD TV aparatima mi vidimo 19:9 format ekrana.

sta je digital TV

Digitalna televizija (DTV) je prijenos video i audio signala koji je digitalno obrađen i multipleksiran, za razliku od potpuno analognog kanala.

Digitalna TV može podržati više od jednog programa u istom kanalu propusnosti.

 

Veličina potpune HD ( full high definition ) 1920x1440

Video produkcija

Video produkcija jeste proces stvaranja videa stvaranjem pokretnih slika (videografijom), te stvaranje kombinacije i smanjenja dijelova ovog videa u live produkcije i postprodukcije (video montaža).

U većini slučajeva snimljeni video će biti zabilježen na nekom od elektronskih medija, kao što su video kasete, tvrdi disk ili SSD za pohranu, kartice, diskovi i drugo.

Praktički, video produkcija jese umjetnost i servis stvaranja sadržaja i isporuku gotovog video proizvoda. To može uključivati proizvodnju televizijskog programa, televizijske reklame, korporativni video, video događaja, video sa vjenčanja i interesantnih kućnih videa.

Video produkcija može varirati u veličini,a jedan solo snimatelj sa profesionalnom video kamerom u setup-a ("one-man band"), a kvalitet se dobiva sa snimateljem zvuka.

Video produkcija za obrazovanje na daljinu:

Video produkcija za obrazovanje na daljinu jeste proces snimanja, uređivanja i predstavljanja edukativniog materijala posebno za upotrebu u on-line obrazovanju.

...

...

Download as:   txt (5.4 Kb)   pdf (56.5 Kb)   docx (11.2 Kb)  
Continue for 3 more pages »
Only available on OtherPapers.com