OtherPapers.com - Other Term Papers and Free Essays
Search

Study Case - the Body Shop

Essay by   •  October 23, 2011  •  Essay  •  1,545 Words (7 Pages)  •  2,042 Views

Essay Preview: Study Case - the Body Shop

Report this essay
Page 1 of 7

1. O THE BODY SHOP I ANITI RODDICK

1976. u Londonu je Anita Roddick osnovala preduzeće za proizvodnju kupki i uljepšavanje. Na tim temeljima je nastala jedna od najpoznatijih tržišnih marki The Body Shop.Prvu prodavnicu je otvorila sa ciljem ostvarivanja prihoda za sebe i dvije kćerke dok je njen muž bio odsutan. Prodavala je kvalitetne proizvode za njegu kože u plastičnim bocama sa ručno ispisanim etiketama. Drugu prodavnicu je otvorila šest mjeseci poslije. Nakon suprugovog povratka, on se također priključuje ovom tada malom biznisu. Do 2004. godine The Body Shop je imao 1980. prodajnih objekata, koji su usluživali preko 77. miliona korisnika širom svijeta. Proglašena je drugim brendom kojem kupci najviše vjeruju te 28. najjačim brendom u svijetu. Ono također što je veoma zanimljivo za poslovanje ove kompanije jeste najuspješnija kampanja iz 1997. kada je kreirana crvenokosa lutka Ruby, koja na sebi nije imala nikakvu odjeću. Ona je predstavljala žene punije građe i apsolutnu suprotnost dobro poznatoj lutki Barbie.

Od samih početaka se Anita Roddick ili Dame Anita nije plašila prikazati negativnu stranu kapitalizma i graditi svoju tržištnu konkurentnost prvenstveno kroz odnos s kupcima. Ona se zalagala za stvaranje savjesnog kupca koji se neće voditi samo time da zadovolji svoju potrebu prilikom kupovine, već i da time pokaže svoj stav te utiče na šire promjene. Roddick je svojim radikalnim stavovima svakako riskirala, U poslovnom svijetu je bila poznata po tome da se ne libi sukoba. U svakoj situaciji, kada je mogla birati između svog stava i sukoba s drugima ili šutnje i igre na sigurno, ona je gotovo uvijek birala prvu opciju. Njen stav oko toga je: ''Ako ste pravi vođa i ne borite se za ljudska prava ili pravdu u trgovini, kog vraga onda tu radite? Kako uopće mislite biti dijelom poslovnog svijeta? Ja jednostavno ne razumijem tu ravnodušnost i nemarnost.''

Kako je vrijeme prolazilo Anita Roddick se polako odvajala od ''poslovnog dijela'' svog posla i sve više se vezala za njegovu etičku stranu. Postala je borac za zaštitu prirode, zaštitnik obespravljenih, promicatelj fer biznisa i fer trgovine. Postala je ''zaštitni znak'' humane, moderne poslovne osobe.

Kroz cijelo njeno poslovno iskustvo vidljivo je kako se Roddick s jednakim žarom borila za svoje stavove, te je kao rezultat toga pridobila mnogo istomišljenika ali i neprijatelja. Unatoč i najuvredljivjim pokušajima da je zaustave, Roddick je ustrajala u svojoj bitci da stane na kraj korporativnoj nepravdi.

1.1. Aktivnosti vrijedne divljenja

''Ja se ne protivim trgovini ili općenito preduzećima koje posluju u stranim, manje razvijenim zemljama. Naprotiv. Samo sam zabrinuta zbog kvalitete i motiva takve trgovine''

Anita Roddick

Prvenstveno treba spomenuti The Body Shop -ov program partnerstva s lokalnim zajednicama koji obuhvata više od 35. dobavljača u 25. zemalja. Poseban cilj ovog programa su dobavljači koji su oštećeni djelovanjem drugih preduzeća na bilo koji način. The Body Shop radi direktno sa zajednicama dobavljača kako bi razvila model koji će biti ekološki i finansijki održiv za one koji su integrativni dio određene geografske regije. Sastavni dijelovi proizvoda koje nudi The Body Shop, počevši od marula ulja iz Namibije do banana sa Kariba, čine The Body Shopove kupke i proizvode za uljepšavanje još kvalitetnijim i poželjnijim.

Već 1986. godine pokrenuli su inicijativu trgovanja s malim domorodačkim i starosjedilačkim zajednicama širom svijeta, kupujući od njih sirovine ili authtone proizvode posebno izrađene za potrebe Body Shop objekata širom Evrope. '' Cilj nam nije bio da ove zajednice iskoristimo niti da im omogućimo bogatstvo u zapadnom smislu riječi, nego da im pomognemo kako bi sačuvali vlastitu kulturu'' - objasnila je Anita.

80 - ih godina Roddick-ovi su također započeli i svjetsku kampanju protiv korištenja životinja za testiranje kozmetičkih preparata. U kampnji pod nazivom Protiv testiranja na životinjamaprikupljeno je do 1996. godine 4. miliona potpisa koji su dostavljeni Evropskoj komisji. U novembru 1998. godine, Engleska je zabranila testiranje na životinjama, a pozitivan primjer slijedile su i ostale zemlje.

Osnivačica je kampanje Međunarodne pravednosti u trgovini, koja se bori za pravednu, a ne slobodnu trgovinu radi stvaranja ekonomske klime koja će biti pravedna i za najsiromašnije i boriti se za očuvanje okoliša.

Anita Roddick je bila žestoki protivnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i njenog globalizacijskog principa ''slobodne trgovine pod svaku cijenu''. Protiv surovosti njihovih stajališta ustala je 1999. godine u Seattleu, sudjelujući na protestnom mitingu koji je pratio sastanke WTO- a.

Također se borila i protiv ''sweatshopova'' ili tekstilnih industrijskih postrojenja u Aziji koja rade ugovornu proizvodnju za kompanije poput Nike, Adidasa ili Disney -a. Vrlo često te kompanije zapošljavaju i djecu što je i pokazao skandal s maloljetnim šivačima Adidas lopti.

Jedan

...

...

Download as:   txt (10 Kb)   pdf (121.9 Kb)   docx (13.4 Kb)  
Continue for 6 more pages »
Only available on OtherPapers.com
Citation Generator

(2011, 10). Study Case - the Body Shop. OtherPapers.com. Retrieved 10, 2011, from https://www.otherpapers.com/essay/Study-Case-the-Body-Shop/13742.html

"Study Case - the Body Shop" OtherPapers.com. 10 2011. 2011. 10 2011 <https://www.otherpapers.com/essay/Study-Case-the-Body-Shop/13742.html>.

"Study Case - the Body Shop." OtherPapers.com. OtherPapers.com, 10 2011. Web. 10 2011. <https://www.otherpapers.com/essay/Study-Case-the-Body-Shop/13742.html>.

"Study Case - the Body Shop." OtherPapers.com. 10, 2011. Accessed 10, 2011. https://www.otherpapers.com/essay/Study-Case-the-Body-Shop/13742.html.