OtherPapers.com - Other Term Papers and Free Essays
Search

Africa Case

Essay by   •  January 25, 2012  •  Exam  •  871 Words (4 Pages)  •  1,068 Views

Essay Preview: Africa Case

Report this essay
Page 1 of 4

9. What was the impact of the slave trade on Europeans sent to Africa?

Your Answer: Europeans rapidly were dispersed throughout the African nations of the interior, frequently intermarrying with the native population.

Correct Answer: Most died of tropical diseases.

________________________________________

10. Which of the following was not part of the system of "triangular trade"?

Your Answer: transport of plantation products to Europe

Correct Answer: shipment of North American manufactured products to the Caribbean

________________________________________

11. Where did most of the centralizing states of central and western Africa form in response to the Atlantic slave trade?

Your Answer: near the Swahili trade cities

Correct Answer: in the interior, along lines of trade to the trade forts, but outside European zones of influence

________________________________________

12. Which of the following was not a large African state that developed during the period of the Atlantic slave trade?

Your Answer: Asante

Correct Answer: Ghana

________________________________________

13. Under whose rule was unity achieved among the numerous Akan clans of Asante?

Your Answer: Osei Tutu

________________________________________

14. In what area of Africa was a plantation economy based on slave labor established?

Your Answer: Dahomey

Correct Answer: the coastal region of East Africa

________________________________________

15. The Sufi mystic responsible for initiating a religious reform movement among the Hausa kingdoms in 1804 was

Your Answer: Agaja.

Correct Answer: Usuman Dan Fodio.

________________________________________

16. In 1818 who assumed leadership in the Zulu chiefdom of the Nguni people of southern Africa?

Your Answer: Kebale

Correct Answer: Shaka

________________________________________

17. The "Middle Passage" referred to

Your Answer: the voyage from Africa across the Atlantic to the Americas.

________________________________________

18. How were the British colonies of the southern Atlantic coast of North America different from the Latin American colonies?

Your Answer: Britain had no colonies on the southern Atlantic coast of America.

Correct Answer: The British colonies depended less on imported Africans because of the positive rate of growth among the slaves.

The most important of the Portuguese trade forts was __________ in the heart of the gold-producing region.

Your Answer: d

Correct Answer: El Mina

________________________________________

2. Christian missionaries achieved a major success in the Kongo where the ruler, __________, and the royal family were converted.

Your Answer: h

Correct Answer: Nzinga Mvemba

________________________________________

3. The foundation of the trade fort at __________ south of Kongo became the basis for the Portuguese colony of Angola.

Your Answer: h

Correct Answer: Luanda

________________________________________

4. The __________ was chartered to supply a source of slaves for the growing British colonies in Barbados, Jamaica, and Virginia.

Your Answer: h

Correct Answer: Royal African Company

________________________________________

5. The Spanish developed a complicated system in which a healthy adult male slave was called an "__________," while children and women were valued at fractions of that value.

Your Answer: h

Correct Answer: Indies piece

________________________________________

6. During some periods there did exist a __________ trade in which slaves were carried to the Americas, sugar and tobacco to Europe, and European products to the coast of Africa.

Your Answer: h

Correct Answer: triangular

...

...

Download as:   txt (7.2 Kb)   pdf (101.7 Kb)   docx (11.9 Kb)  
Continue for 3 more pages »
Only available on OtherPapers.com
Citation Generator

(2012, 01). Africa Case. OtherPapers.com. Retrieved 01, 2012, from https://www.otherpapers.com/essay/Africa-Case/20212.html

"Africa Case" OtherPapers.com. 01 2012. 2012. 01 2012 <https://www.otherpapers.com/essay/Africa-Case/20212.html>.

"Africa Case." OtherPapers.com. OtherPapers.com, 01 2012. Web. 01 2012. <https://www.otherpapers.com/essay/Africa-Case/20212.html>.

"Africa Case." OtherPapers.com. 01, 2012. Accessed 01, 2012. https://www.otherpapers.com/essay/Africa-Case/20212.html.